Op een heuvel in de Zuid-Griekse Eurotas-vallei staat een Byzantijnse kerk: Ayios Vasileios. Het is een beroemd gebied, waar volgens de Griekse dichter Homerus koning Menelaos en zijn vrouw Helena (van Troje) woonde.

 

Rond de heuvel en de kerk liggen de resten van een grafveld uit de periode tussen ongeveer 1700 tot 1420 v.Chr. De afgelopen jaren hebben archeologen van het GIA hier onderzoek gedaan.

Ayios-VasileiosBewerkt

De grafvelden bestaan uit een groot aantal putgraven en cisttombes. Putgraven zijn niet veel meer dan gaten in de grond. Cisttombes zijn  graven met rechtopstaande muren gemaakt van stenen. Beide graven werden afgesloten met grote platte stenen. In de loop van de tijd zijn de daken van deze graven ingestort, terwijl de muren nog rechtop staan.

 

 

 

 

 

 

We weten daarom niet precies hoe de graven zijn gebouwd, maar er is wel veel archeologisch materiaal te vinden.

Eén van de graven was aanzienlijk groter, een zogenaamde ‘built tomb’.  Dit graf was niet afgedekt met grote platte stenen, zoals de rest, maar met ongeveer tweehonderd kleinere stenen. Om dit goed te kunnen onderzoeken is de tombe virtueel nagebouwd, opdat archeologen verschillende reconstructies van het dak kunnen maken.

Om een goed beeld te krijgen van het graf dat hier te zien is, maakte student Yannick de Raaff een 3D-model van alle losse stenen. Met behulp van dit model maakte hij verschillende reconstructies om te laten zien hoe de tombe mogelijk is gebouwd. Yannick ontdekte dat het dak waarschijnlijk houten stutten heeft gehad, waar stenen bovenop lagen..

en_GBEnglish