In 2006 begonnen archeologen van het GIA een onderzoek naar graven bij Crustumerium. Van ca. 800 tot 450 v.Chr. was dit een handelsstad vlakbij Rome. Crustumerium lag op een heuvel bij de rivier de Tiber, temidden van de gebieden van de Etrusken en de Latijnen.

 
De beide volkeren wilden heersen over de handelsstad, wat vaak tot ruzie en spanningen leidde. 

Iedere zomer werkt een groep studenten aan de opgraving bij Crustumerium. Samen met ervaren archeologen brengen de studenten het opgravingsgebied in kaart. 


Met behulp van landmeetkundige instrumenten leggen de onderzoekers de afmetingen en locaties van de graven vast. 


Ook maken ze foto’s en tekeningen. Het onderzoek bij Crustumerium helpt generaties studenten om hun archeologische vaardigheden te verbeteren.

Het onderzoek van het GIA richt zich vooral op de inhoud van de graven. Er zijn verschillende grafgeschenken gevonden, zoals sieraden en bijzondere zwartkleurige bekers met gepunte handvatten. 


Wanneer er nog botresten in een graf liggen, kunnen onderzoekers daarmee het geslacht en de leeftijd van de begraven persoon bepalen. De inhoud van de graven bij Crustumerium biedt inzicht in de materiële, sociale en politieke cultuur van het gebied.

nl_NLDutch